dissabte, 19 de febrer del 2011

Discurs íntegre Marta Neira de l'acte de presentació del 18 de febrer de 2011


Bé, ara em toca a mi.

Aquests darrers dies m’han preguntat sovint perquè em presento a l’alcaldia del Masnou en uns moments tant complicats com aquests. De manera que em sento obligada a començar per aquí.

Aspiro a participar activament en la política i en el govern de la meva ciutat perquè crec sincerament que les coses més importants per a la vida de les persones passen en l’espai públic o depenen directament de la intervenció pública. 

L’educació, la cultura, la salut, la seguretat, l’aigua potable, la natura, els carrers, i un llarg etcètera són coses sense les quals no sabríem viure  i són fruït de la política i de la gestió pública. 

Aquells que diuen que passen de la política, que no volen saber res del govern ni de l’ajuntament, que es volen dedicar a la seva vida privada i prou, només poden actuar i decidir sobre un fragment mol petit de les coses que condicionen les seves vides. 

Jo no em conformo a què altres decideixin per mi, vull participar activament en les decisions col·lectives. Perquè d’elles depèn la meva vida i la de les persones que més m’importen i perquè jo no seria res sense la col·lectivitat. D’aquí el meu compromís, la meva predisposició, amb la política.

I soc regidora i candidata a alcaldessa perquè he tingut l’oportunitat de ser-ho. De fet, i ho dic molt sincerament, hauria preferit que l’Eduard encapçalés de nou la nostra llista i jo disposar de quatre anys més de regidora i així sentir-me més segura per rellevar-lo ... dintre de quatre o més anys. Però l’Eduard ja ha prestat dos mandats d’excel·lent servei com alcalde d’aquesta ciutat i ara té altres prioritats, que comprenc i que respecto. 

O sigui que és ara quan toca fer el relleu.

I ara resulta que no és el millor moment, per moltes raons:

  • La crisi econòmica que patim i que deixa els ajuntaments amb uns recursos cada vegada més limitats per atendre unes necessitats que només fan que créixer.
  •  Els polítics tenim la credibilitat sota mínims. Tants casos de corrupció alimenten la desconfiança i el desencís envers la política i els polítics.
  • I, per acabar d’arreglar-ho, els socialistes estem moralment enfonsats després de la pallissa de les darreres eleccions. 

Tot això ja ho sé. I no m’espanta, ni em fa enredera. Al contrari, m’esperona a implicar-me molt més en la política i en la gestió pública, i fer-ho en un projecte de progrés, com el que aspiro a liderar al Masnou.

Mentre hi hagi gent que ho passa malament, sense feina, sense recursos, sense poder cuidar degudament els qui estan al seu càrrec, patint malalties, solitud o discriminació, mentre hi hagi tanta injustícia, els qui tenim la capacitat d’ajudar a millorar les coses, els qui podem oferir un projecte col·lectiu, no tenim cap dret de quedar-nos a casa.

Per tot això i per molt difícils que siguin les circumstàncies penso estar a l’alçada de l’honor que m’han fet els meus companys d’elegir-me candidata a l’alcaldia del Masnou.

També m’anima a presentar-me la convicció de què podem oferir un projecte de futur per a la nostra ciutat. No patiu, ara no m’hi estendré, ja tindrem temps d’explicar a fons el programa electoral.

Ara només us avançaré els seus trets bàsics.

Si tingués de resumir amb una sola frase quin és el meu projecte de futur per a la meva ciutat diria que vull un Masnou ple de vida

Quan dic que vull un Masnou ple de vida vull dir una ciutat en la que hi puguem fer les coses bàsiques que necessitem per viure amb plenitud: treballar, créixer i educar-nos i formar-nos com a ciutadans, gaudir i divertir-nos, comprar i consumir, ser atesos pels serveis propis de l’estat del benestar.

El Masnou ofereix pocs llocs de treball, per la població que té; els nostres comerços tenen una oferta limitada, i ens donen l’excusa perfecta per anar de compres a fora; l’oferta cultural és voluntariosa, però també escassa, i sovint ens veiem obligats a agafar el cotxe per gaudir de l’oci a altres ciutats del nostre entorn. Si no sabem corregir aquesta tendència, correm el risc d’esdevenir una ciutat dormitori. I no és això el que vull, sinó tot el contrari: una ciutat ben desperta i plena de vida.

I per aconseguir-ho crec que hem de treballar en tres eixos bàsics: treball, cultura i cohesió social
  • La promoció econòmica del Masnou per atreure noves empreses, per estimular la emprenedoria, per promoure una oferta comercial més atractiva i competitiva, és i ha de ser-ho encara més la màxima prioritat del govern municipal, amb l’objectiu de crear llocs de treball.
  • La cultura, de la mà de  l’educació, són imprescindibles per promoure una ciutadania responsable i crítica, més creativa i més competitiva.
  • I la cohesió social, per assegurar una col·lectivitat forta, sana, pacífica i integrada, sense fractures ni discriminacions.
Dit això afegiré també que el nostre és un projecte marcat per la vocació de donar continuïtat al dinamisme municipal d’aquests dos darrers mandats, que ha comportat nous serveis, noves inversions i major proximitat a la ciutadania. 

Em sento co-responsable i hereva de l’ajuntament dinàmic i emprenedor d’aquests darrers vuit anys, tant diferent de la desídia, l’atonia i la grisor dels anys anteriors.

Penso seguir per una via d’exigència a l’ajuntament perquè doni més i millors serveis a la ciutadania i continuï amb el seu esforç inversor.

Però no n’hi ha prou. Crec fermament que la política municipal que necessitem no es pot limitar a fer funcionar bé l’ajuntament. Perquè el servei eficaç dels interessos col·lectius no només és cosa de l’administració i dels polítics. Requereix també el compromís cívic i la participació de tota la ciutadania.

Per molt que millorem el servei de neteja, que ho farem, els espais públics de la nostra ciutat seguiran bruts mentre hi hagi gent poc curosa amb les seves deixalles. Per molt que millorem l’oferta d’aparcaments i els serveis a la mobilitat, (que cal reconèixer que cal millorar, i molt) seguiran faltant places per aparcar i continuarem tenint una circulació excessiva si fem un ús abusiu dels cotxes privats.

Aspiro a formular i aplicar una política municipal que impliqui la ciutadania a cuidar, servir i no abusar dels béns, dels serveis i dels espais públics. No em cansaré d’exigir que tots i cada un de nosaltres tractem els llocs públics com si fossin el menjador de casa. 

Estic segura de què el remei no és fàcil. Que requerirà cultura cívica, educació, sensibilització social, participació ciutadana real i també autoritat, exemple i, en darrer terme, disciplina. Per difícil que sigui, us asseguro que tinc la intenció de fer de l’educació cívica i del compromís personal de tothom amb els béns i els interessos col·lectius una de les principals prioritats de la meva política municipal.

Molts us preguntareu si sóc realment la persona adequada per liderar la feina que caldrà dur a terme per aconseguir tots aquests objectius.
Quines són les meves virtuts per esdevenir alcaldessa del Masnou?
Si haguéssim de fer cas als amics i amigues que acabem d’escoltar, me’n sobren de virtuts i aptituds. Però ja sabeu que cal fer un cas relatiu a les floretes que ens tiren els amics.

Jo ja ho sé que no sóc una líder carismàtica, i ja us dic ara que no tinc la solució de tots els problemes que us preocupen. 

I a vegades m’equivoco, més sovint del que m’agradaria; però no m’importa reconèixer-ho, i rectificar. 

Tampoc sóc masnovina de tota la vida, condició que algunes persones consideren com a mínim desitjable per aspirar a la més alta responsabilitat municipal. Però soc masnovina perquè així ho he escollit i m’estimo aquest poble, que és el meu, com el que més.

En fi, la meva llista de mancances podria ser més llarga, però ja em perdonareu si no dono més pistes a la competència.

L’experiència de quatre anys en el govern municipal és el que em dóna la confiança i la seguretat en mi mateixa per aspirar a ser alcaldessa.
He demostrat al llarg de la meva vida que tinc la tenacitat necessària per afrontar els problemes i sé que tots els problemes tenen solució.

Sé escoltar la gent, cosa que és imprescindible per a la política democràtica. No us penseu que això sigui cap mèrit especial: escolto la gent perquè m’agrada, no sabria ser d’una altra manera, perquè per a mi la sal de la vida és la convivència, el contacte directe amb les persones, compartir amb elles alegries i penes, experiències i coneixements. Aquesta actitud em permet  tenir una visió molt més complerta del que necessita la nostra comunitat.
Clar que no tinc la solució a tots els problemes. Ningú no la té. Només amb el diàleg amb vocació de consens trobarem solucions vàlides als nostres problemes. Aquestes són les que a mi m’agraden,  les solucions de consens, en les que tothom hi guanya, i m’esforço a aconseguir-les, precisament escoltant la gent. 

Sé el que costa dir que no o imposar l’autoritat. Però a vegades no hi ha més remei, ja que la primera obligació dels càrrecs públics és complir i fer complir les lleis. No és agradable, però està en el pack d’aquest ofici. Quan cal, sé dir que no, i ho he demostrat vàries vegades. Això sí: donant sempre la cara i explicant les raons. 

Com deia abans, no tinc fusta de líder, però tampoc crec massa en els lideratges carismàtics.  A mi m’agrada el treball en equip, treballar amb les persones, aprendre d’elles, trobar la manera de què cadascú pugui donar el millor de sí mateix cercant objectius compartits. No crec que la feina que pretenc es pugui fer d’una altra manera.

I parlant d’equips, el que més confiança em dóna és que podré comptar amb el millor dels equips possibles. Ja heu escoltat algunes de les persones que treballen més activament en la nostra candidatura. I al llarg de les properes setmanes n’anireu coneixent d’altres amb mèrits i aptituds més que suficients per poder oferir la millor proposta de govern per la nostra ciutat.

El Masnou ple de vida que us proposo necessita una sòlida majoria de progrés a l’Ajuntament. Una majoria ciutadana de progrés que vagi molt més enllà de l’espai polític i ideològic del socialisme català. Una majoria oberta a noves sensibilitats i a nous compromisos. Una majoria de progrés definida i unida per un programa compartit i per la confiança entre les persones disposades a treballar per defensar-lo i aplicar-lo.

El Masnou ple de vida que us proposo necessita, sobretot, del treball i del compromís personal de molta gent.

A totes aquelles persones que, per les raons que siguin, creieu que seria bo per a la nostra ciutat que la candidatura que jo encapçalaré guanyi les properes eleccions municipals us vull dir una cosa molt clara: això dependrà tant de mi com de vosaltres. I diria més: això dependrà tant de mi com de vosaltres. M’heu entès?

Si realment compartiu aquest objectiu, cal que també us hi poseu a treballar des d’ara. No n’hi ha prou, ni de lluny, amb què el 22 de maig aneu a votar. Cal que des d’avui mateix us convertiu en agents actius d’aquest projecte, d’aquesta candidatura.
  • Aportant idees per al programa electoral.
  • Fent difusió de les nostres activitats i propostes.
  • Participant en els nostres actes.
  • Organitzant trobades amb persones del vostre entorn.
Des d’ara fins a les eleccions vull tenir dotzenes, centenars de trobades amb tota mena de persones de la nostra ciutat; per escoltar directament les seves aspiracions i preocupacions i també per a què em coneguin personalment i puguin copsar així si puc ser digne de la seva confiança; ajudeu-me organitzant i convocant, a casa vostra o allà on vulgueu, aquestes trobades, amb les vostres amistats, veïns i veïnes, gent de la feina.

Haureu trobat en el seient un full amb un formular-hi que us proposa aquestes i altres vies de participació en la meva candidatura. Us animo a omplir-lo i ficar-lo a l’urna que trobareu a la sortida. També podeu oferir la vostra col·laboració a través de la meva web, el facebook o aturant-me pel carrer.
Ja us dic ara que vull, que necessito, la vostra col·laboració. No us aniré a buscar un a un, no us posaré en el compromís d’haver de dir que sí sense ganes o en la incomoditat d’haver-me de dir que no. 

Si creieu que puc ser una bona alcaldessa pel Masnou, acompanyeu-me per aconseguir-lo, ajudeu-me amb el vostre suport, i també amb la vostra exigència i la vostra crítica. 

Sobretot, no us quedeu a casa, no penseu que això de les eleccions i de la política és cosa dels polítics. 

Penseu que la política és massa important per deixar-la només a mans dels polítics. 

Tinc la confiança de què amb el suport i el compromís actiu de molts dels que esteu aquí aconseguirem una majoria suficient per governar i per treballar amb eficàcia per aquest Masnou ple de vida que volem. Sóc optimista!!!

I si no és així, us asseguro des d’ara que podreu seguir comptant amb mi per treballar des de l’oposició municipal amb la mateixa passió i entrega per la nostra ciutat.

Res més. Una abraçada ben gran per a tothom!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada